Om oss

Välkommen till Svegs Hus

Svegs Hus AB är ett privat fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i Sveg. Vi hyr ut lägenheter och lokaler till privatpersoner och företag.

Ni hittar oss i vårt kontor på Fjällvägen 10 i Sveg.

Ring eller mejla oss om det är något ni undrar över. Vi svarar gärna på frågor kring våra lägenheter och lokaler i Sveg.

DSC09916

Ring eller mejla oss om det är något ni undrar över. Vi svarar gärna på frågor kring våra lägenheter och lokaler i Sveg.

Vi är Svegs Hus AB

Bildplats 1x1

Hans-Erik Vallström

Vd
Aleksander Vallström, fastighetschef, Svegs Hus AB.

Aleksander Vallström

Fastighetschef
Pia Vallström, kontor, Svegs Hus AB.

Pia Vallström

Kontor
Anna-Märta Eriksson, kontor, fastighetsskötare, Svegs Hus AB.

Anna-Märta Eriksson

Kontor, Fastighetsskötare
Per Bergström, fastighetsskötare, Svegs Hus AB.

Per Bergström

Fastighetsskötare
Jonas Andersson, fastighetsskötare, Svegs Hus AB.

Jonas Andersson

Fastighetsskötare

Vacker byggnad i Sveg med anor från 1870-talet. Då som nyinvigt Apotek i hörnan Fjällvägen/Berggatan verksamt från 1872 till 1970. Mangårdsbyggnaden ursprungligen hitflyttad från prästgården enligt beslut av Svegs församling den 24 juni 1869.

1906 tillkom en vacker tillbyggnad i form av en flygel. Som ett minne av den sattes en vimpel upp på kupolen till apotekets tak med årtalet ingraverat. Apoteket omgärdades av ett gammaldags stilenligt staket med nedslagna grindstenar (cirka 2,5 meter långa). Tillhuggna av stenarbetare kända för sitt professionella yrkeskunnande. Flertal av dem från stenhuggerierna vid svenska västkusten. Minnen av dessa rejält gjorda grindstaket syns lite varstans på många platser vid en rundvandring i Svegs samhälle.

På övervåningen till gamla Apoteket huserade apotekaren och biträdande apotekaren med sina familjer och i bottenvåningen själva apoteket med receptmottagning, läkemedelsförsäljning, tillredningsrum och lager.

På Apoteket fans en bästsäljare, en mäkta populär kurmedicin vida känt som ”Soln-Anders droppar”. Ansågs i långa tider vara mirakelmedicin mot hosta, förkylning och feber. Soln-Anders (1841-1921) vars riktiga namn var Anders Wallström bodde utanför Sveg på en gård vid utloppet till Sålnhån, cirka 4 km öster om Sveg. Betraktades av vissa vara en genuin naturläkare och av andra ren och skär kvacksalvare, dvs en form av skojare som utger sig för att vara doktor.

Marianne Sandström, en av apoteksteknikerna som blandade ingredienserna i Soln-Anders kurmedicin, berättar att den mörka varianten sålde mest. Sades vara slemlösande och hade lenande effekt på besvär med hosta. Det fanns också en så kallad ljus variant som sades bota mot förkylning och feber.

Folk som tagit kurmedicinen blev lätt avslöjade då man vid utandning luktade stark eter (som bland annat användes som narkosmedel vid operativa ingrepp). På receptet stod: Liq. Pectoral 60, Aether (Eter), Aq.foenicul.ana 20, Syr.alth. Förstnämnda innehöll lakritsextrakt, litet ammoniak, ett par stänk anis- och fänkålsolja och cirka 15 procent alkohol.

Så sent som 1963 tillverkades 20 818 flaskor vid 601 tillfällen för lagerhållning på olika apotek i Sverige. Försäljningen stoppades i slutet av 1980-talet. Skälen var tekniska, medicinska och juridiska, brandfaran synnerligen påtaglig.

På 1950- och 60-talet var personalstyrkan cirka 20, alltifrån apotekare, farmaceuter, apotekstekniker, apoteksbiträden och springpojkar. 1971 flyttar Apoteket in i ICA köpcentrum, förstatligat och med återtagande av namnet Apoteket Tjädern. Idag privatiserat, apotek Hjärtat.

(Text: Mats Haldosén)