Kyrkogatan 22

Fastigheten ligger i centrum, endast ett stenkast från torget och i närheten av det populära Café Cineast och Svegs vackra kyrka.

Uppvärmning, varmvatten, fibernät (100/100) och Boxer TV ingår i avgiften, liksom parkeringsplats med motorvärmare. Tvättmaskin finns i varje lägenhet.

Ring eller mejla oss för aktuell information om lediga bostäder och lokaler.

 • Antal lgh/lokaler

  2/2
 • Fastighetsbeteckning

  Knuten 6
 • Hiss

  Nej
 • Fiber

  Ja (100/100)
 • Bilplats

  Parkeringsplats med motorvärmare

Ring eller mejla oss för aktuell information om lediga bostäder och lokaler.

År 1913 är byggnadsarbetare i full gång med anläggandet av två fastigheter som än idag har sina givna platser i bilden av Sveg. Två fastighetstomter som skulle ersätta tidigare kyrkstugor och stall som hade brunnit ned på nyårsafton 1902.

På den ena tomten byggdes Sparbanken vid Kyrkogatan/Jämtlandsgatan och på den närmast Landsvägen (Fjällvägen) skulle Posten bedriva sin verksamhet i många år framåt (den fastighet som idag kallas för Rosa Huset). Sparbanken färdigbyggd 1913 och grannhuset 1914.

Historiskt intressant är att innan branden 1902, i längan av kyrkstugor längst ned mot Landsvägen (Fjällvägen), fanns här den så kallade ”politiska knuten” där det affischerades om offentliga tillställningar i bygden med mera. Samlingspunkt för kommunens invånare.

Med Sparbankens tillkomst kom en helt ny kontorsmiljö med vacker interiör som väckte till nyfikenhet bland allmänheten och kunder som kom för att göra sina bankaffärer. Mest folk från byarna. Lite kuriosa är att 1912 hade Svegsmon (centrala Sveg) 649 invånare medan det i hela Svegs socken fanns 2 623 invånare. Det var alltså i omkringliggande byarna de flesta folk bodde. För bankens verksamhet ansvarade Lars-Emanuel Larsson och kontoristen Frida Olsson som blev banken trogen fram till pensioneringen.

Lite kuriosa: Lars-Emanuel Larsson var pappa till framlidne Lars-Erik Larsson (1916-2007), sedermera gymnastikdirektör vid Norra Real i Stockholm och filmfotograf vid Svenska Riksidrottsförbundet, efter flytten från Sveg höll bygden och övriga Härjedalen varmt om hjärtat med flitigt återkommande besök, en mångfald hembygdsartiklar i Tidningen Härjedalen och pappa till filmen Härjedalen/SvT Dokumentär.

Och idag, där det före detta sparbankshuset har sin plats, avtecknar sig i bakgrunden Svegs kyrka med dess vackra silhuett. Sparbanksbyggnaden som bevarat sin gestalt samtidigt som hon hela tiden har bytt skepnad, så har hon alltid förblivit sig själv.

(Text: Mats Haldosén)