Jämtlandsgatan 27

Fastigheten ligger i samma område som Svegs vackra och charmiga hembygdsgård, Gammelgården.

Här har du en minuts promenad till hälsocentral, lekpark, utegym och förskola, samt tio minuters promenad till centrum.

Uppvärmning, varmvatten, fibernät (100/100) och Boxer TV ingår i avgiften, liksom carport med motorvärmare. Förråd finns i ett gårdshus och tvättstuga finns i källaren.

Ring eller mejla oss för aktuell information om lediga bostäder och lokaler.

  • Antal lgh/lokaler

    8/0
  • Fastighetsbeteckning

    Fogden 6
  • Hiss

    Nej
  • Fiber

    Ja (100/100)
  • Bilplats

    Carport med motorvärmare

Ring eller mejla oss för aktuell information om lediga bostäder och lokaler.

Gästis, som det kallades, var ett gästgiveri som byggdes några år in på 1900-talet och drevs av affärsmannen Karl Molin som också hade lanthandel i centrum av Sveg längs Landsvägen (Fjällvägen).

I Gästis anordnades också danstillställningar. Sedermera bedrevs här skolverksamhet vid sidan av ett större antal lägenheter där många svegsbor passerat revy. Finns mycket av historia i byggnaden.

I tidiga åren som gästgiveri fick Gästis äran att ordna med festligheterna runt invigningen av järnvägens ankomst till Härjedalen den 15 juli 1909, järnvägssträckan Orsa-Sveg. En stor dag för landskapet som firades med pompa och ståt. På plats Kung Gustav V och drottning Victoria för att högtidlighålla och sprida glans över invigningen. På järnvägsstationen hade hundratals människor mött upp och framför Gästis i en provisoriskt uppställd paviljong intogs festmiddagen med Kung Gustav V och drottning Victoria i centrum med inbjudna gäster.

En ung tös som var med på invigningsdagen var sexåriga Gerda Lundqvist (1903-1995) från Hede som här berättar om Konungens högtidliga invigning av järnvägssträckan Orsa-Sveg: ”Den 15 juli var det fest utan like i Sveg. Lånta hästar från Hälsinge regemente förde Kungen Gustaf V och Drottning Victoria i landå genom Svegs gator. Mycket folk följde efter och utanför kyrkan blev det uppställning. Vi ungar fick vara med. Vi hade flaggor och i händerna blommor som vi kastade framför kungaparet. Sedan var det samling inne i kyrkan. Efteråt åts det lunch i den för dagen uppförda paviljongen på Övermon framför Gästgiveriet, Gästis.” (Gerda Lundqvist, Sveg i april 1989).

(Text: Mats Haldosén)