Helagsgatan 12

Fastigheten ligger i det mysiga området ”kåkstaden”, öster om kyrkan i Sveg. Här har du två minuters promenad till livsmedelsaffärer, samt två minuters promenad till låg- och mellanstadieskolan.

Till centrum promenerar du på tio minuter och till den populära badplatsen Sandtjärn, med bad på sommaren och skidspår på vintern, promenerar du på fyra minuter.

Uppvärmning, varmvatten, fibernät (100/100) och Boxer TV ingår i avgiften, liksom carport med motorvärmare. Förråd och tvättstuga finns i källaren.

Ring eller mejla oss för aktuell information om lediga bostäder och lokaler.

 • Antal lgh/lokaler

  6/0
 • Fastighetsbeteckning

  Telefonisten 1
 • Hiss

  Nej
 • Fiber

  Ja (100/100)
 • Bilplats

  Carport med motorvärmare

Ring eller mejla oss för aktuell information om lediga bostäder och lokaler.

Huset vid korsningen Svegsgatan/Helagsgatan kallas än idag för Amerikahuset i den del i Sveg som i folkmun kallas för Kåkstan’ (Kåkstaden).

Stod färdigbyggd 1922 och uppförd av två bröder från Sveg som återvänt från Minnesota i USA. Andreas Eriksson, född 1883, och Martin Eriksson, född 1886. Deras syster Emma Karolina Eriksdotter, född 1877, var den som 1920 initierade bygget. Bröderna skulle få sin egen boning men tyvärr tog pengarna slut innan huset var färdigbyggt så syskonen fick frånträda ägandet.

Däremot fick lyckligtvis Andreas och hans hustru Emma Serafina från Piteå, född 1878, och deras tre barn bo kvar i huset. De hade 1920 lämnat USA där de vistats på en farm utanför Cokato i Minnesota som frälsningssoldater. Tanken var den att efter vistelsen i Sveg återvända till USA men ödet ville annorlunda. De blev kvar i Sverige. De flyttar 1930 till Stockholm. Andreas avlider 1956, då bosatt i Stockholms stad.

Om brodern Martin finns det dåligt med uppgifter. Finns en uppgift som bekräftar att han 1904 bestämde sig för att emigrera till Amerika och ska ha återkommit till Sveg 1912 eller 1918. Likaså är det svårt att hitta uppgifter om hans vistelse i Sveg. Han kan också ha bott i någon by utom Svegsorten. Martin återvände senare till USA men några data om hans återresa har ännu inte uppdagats.

Det vi vet med säkerhet är att Amerikahuset står kvar och minner om bröderna Eriksson. Om det är för byggnadsstilen, de intryck de tagit med sig från åren i USA eller om det var för att det var de återvändande bröderna som byggde det ? står skrivet i stjärnorna då det inte finns några minnesanteckningar från den tiden som vittnar om det.

(Text: Mats Haldosén)